Obraz morální autority a zkušenost dětského hrdiny v moderní anglické fantastické próze pro děti - Mrzenová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá moderní anglickou fantastickou prózou pro děti a mládež a její úlohou v etickém kontextu a morálním poselství. První část je obecným úvodem do problematiky zkušenosti dětského hrdiny, jeho prožívání dobra a zla a jeho vymezování se vůči daným pravidlům, konvencím i okolnostem. Praktická část se zabývá interpretací dané problematiky, tématu tzv. jiného světa a vnímání autority jako morálního příkladu a ideálu, ale i výrazu moci a manipulace. Práce vychází z analýzy konkrétních příběhů britských autorů (C.S. Lewis, P. Pullman, J.K. Rowlingová), v nichž se tato různá pojetí zmíněné problematiky odrážejí. Závěr přináší obecné shrnutí toho, co mají díla společné.
The image of moral authority and the experience of the child hero in modern English fantasy tales for children
Keywords: moderní anglická fantastická próza pro děti; etický kontext; morální poleství; zkušenost dětského hrdiny; dobro a zlo; tzv.jiný svět; autorita; morální příklad a ideál; modern English fantasy tales for children; ethical context; moral mission; child heroes´ experience; good and evil; the so called other world; authority; moral example