Edgar Allan Poe as the Progenitor of the Modern Detective Tale - Žižka, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se soustředí na detektivní povídky Edgara Allana Poea, v nichž vystupuje postava detektiva Dupina. Nejprve nastiňuje vývoj žánru od nejstarších dob po současnost, poté se blíže zabývá klíčovými rysy detektivnho příběhu tak, jak se objevují v povídkách 'Vraždy v ulici Morgue', 'Záhada Marie Rogetové' a 'Odcizený dopis'. K tomu využívá i srovnání s některými pozdějšími autory detektivní literatury. Následně krátce představuje román Friedricha Dürrenmatta coby kritickou reakci na některé rysy žánru.
Edgar Allan Poe as the Progenitor of the Modern Detective Tale
Keywords: Edgar Allan Poe; kriminální literatura; detektivní literatura; povídka; detektiv; Vraždy v ulici Morgue; Záhada Marie Rogetové; Odcizený dopis; Edgar Allan Poe; crime fiction; detective fiction; short story; detective; The Murders in the Rue Morgue; The Mystery of Marie Roget; The Purloined Letter