Vliv běžných pesticidů na lidské buňky - Slivoně, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
V rámci této bakalářské práce byl zkoumán vliv terbuthylazinu-2-hydroxy (HTBA) na lidské buněčné kultury HepG2 a MG63 formou akutních testů toxicity in vitro, a to v koncentracích 0; 0,58; 0,8 a 8 mg/l. Experiment byl rozdělen do dvou částí. V první části byla zkoumána celková biologická aktivita (mortalita, specifická rychlost růstu, dilatace - aktivita cytoskeletu) pomocí mikroskopického zařízení Nikon Biostation IM-Q. Vyhodnocení získaných snímků proběhlo vizuálně, kdy nebyl jednoznačně potvrzen zásadní vliv HTBA. V druhé části experimentu, prováděném na vysokorozlišném světelném mikroskopu NanoTruth, byla vyhodnocena data odpovídající koncentraci 8 mg/l HTBA a data z kontrolního experimentu bez přidaného HTBA testované na buněčné kultuře HepG2. Vyhodnocení získaných obrazových dat proběhlo matematicky, metodou optického toku. Z výsledných hodnot optického toku byla zjištěna nižší vnitrobuněčná dynamika u exponovaného vzorku než u vzorku bez přítomnosti HTBA. To naznačuje možný negativní vliv HTBA na testovanou buněčnou kulturu.
The Effect of Common Pesticides on Human Cells
Keywords: Klíčová slova: buňka; mikroskopie; terbuthylazin-2-hydroxy; toxikologie; vnitrobuněčná dynamika; optický tok; Key words: cell; microscopy; terbuthylazine-2-hydroxy; toxicology; intracellular dynamics; optical flow