Výzkum v ošetřovatelství v kontextu historického vývoje - Švancárová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce "Výzkum v ošetřovatelství v kontextu historického vývoje" má teoretický charakter. Jejím cílem je analyzovat historický vývoj výzkumu v ošetřovatelství jako nedílné součásti sesterské profese. Práce je zpracována jako historicko - analytická studie dostupných zdrojů a dokumentů s následnou interpretací textů prostřednictvím metody textové hermeneutiky. K dosažení cíle bylo nezbytné stanovit dvě výzkumné otázky: Jaké dobové události ovlivnily ošetřovatelský výzkum v historickém kontextu? Jaký vývoj zaznamenal výzkum v ošetřovatelství z historického pohledu? Práce je členěna do pěti kapitol s názvy Od pravěku do novověku, Období Florence Nightingale, Meziválečné a válečné období v kontextu ošetřovatelského výzkumu, Poválečné období a výzkum v ošetřovatelství, Ošetřovatelský výzkum v současnosti. Mezi stěžejní dobové události, jež ovlivnily vývoj výzkumu v ošetřovatelství, lze řadit rozvoj lidstva (písmo), vliv náboženství, válek, tereziánské a josefínské reformy, emancipační hnutí. Dále pak vznik vzdělávacích institucí (přesun výuky na VŠ), organizací a rozvoj publikační činnosti. Neméně důležitými vlivy se staly zavedené politické a ekonomické reformy, Boltonův zákon, program Kelloga, zpráva Poradního výboru, možnost cestování (stáže), přijmutí Boloňského procesu a technického pokroku (internet, PC). Je možno uvést, že výzkum šel ruku v ruce se vzděláváním, ovlivňující současně i úroveň ošetřovatelské péče. V souvislosti s druhou výzkumnou otázkou lze uvést, že první výzkumné počiny je možno sledovat již od pravěku, skrze zdroje lidského poznání, potřeb ošetřovatelské péče, vzdělávání sester, pracovních potřeb a požadavků, zdraví a bezpečí sester, motivaci, role sester, či komunitního ošetřovatelství. V proměnách času výzkumná činnost dospěla až ke vzniku výzkumných center a výcvikových fakult, výzkumných vzdělávacích programů, výzkumných plánů (prevence, digitalizace, chronicky nemocní), mezinárodní spolupráci a dosažení vlastní terminologie, klasifikace a metodologie. V současné době je výzkum v ošetřovatelství vymezen etickými a právními zásadami, podložen EBN a financován z veřejných zdrojů.
Research of nursing in the context of historical development
Keywords: Výzkum; sestra; ošetřovatelství; historie; vývoj; vzdělávání; Research; nurse; nursing; history; development; education