Vyhodnocení nabídky probiotických mléčných výrobků - Štroblová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Fermentované mléčné výrobky s probiotiky patří mezi funkční potraviny, vedle výživové hodnoty mají i příznivé účinky na naše zdraví, které vychází především z obsahu bakterií mléčného kvašení a probiotických mikroorganismů. Cílem diplomové práce bylo i) prostřednictvím dotazníkového šetření zhodnotit informace týkající se fermentovaných mléčných výrobků a probiotik u široké veřejnosti ii) posoudit nabídku fermentovaných mléčných výrobků s probiotiky v pěti obchodních řetězcích (Globus, Terno, Tesco, Billa a Trefa). Z celkem 972 respondentů většina (96 %) uvedla, že konzumuje fermentované mléčné výrobky. Nejoblíbenějším fermentovaným mléčným výrobkem je jogurt (87 %). Většina dotázaných (61 %) preferuje neochucené varianty fermentovaných mléčných výrobků. Výběr fermentovaných mléčných výrobků při nákupu je nejvíce ovlivňován chutí výrobku (607 odpovědí), jeho cenou (461 odpovědí) a předchozími zkušenostmi (423 odpovědí). Většina respondentů správně vědě-la, že pravidelná konzumace fermentovaných mléčných výrobků zlepšuje naše trávení (730 odpovědí) a podporuje imunitní systém (562 odpovědí). Obchodní řetězce celkem nabízely 147 produktů (z toho 70 % neochucených). Produkty pocházely od 18 výrobců (z toho byly pouze tři zahraniční). Z informací na produktech bylo zjištěno, že výrobci do svých produktů přidávají tyto probiotické mikroorganismy: Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. paracasei, Bifidobacterium spp. a Streptococcus thermophilus. Nejčastěji je však využíván rod Bifidobacterium.
Evaluation of probiotic dairy products on the market
Keywords: fermentované mléčné výrobky; bakterie mléčného kvašení; probiotika; dotazníkové šetření; průzkum trhu; fermented dairy products; lactic acid bacteria; probiotics; survey; market research