Život klientů na oddělení sociálních lůžek v Nemocnici Jindřichův Hradec a.s. a Domu s pečovatelskou službou v Jindřichově Hradci - Beránková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Stáří je poslední etapou lidského života, hlavním úkolem stáří je dosáhnout integrity v pojetí vlastního života. Ideál aktivního stáří chápe jako dobu, kdy se lze věnovat aktivitám z mládí jako je sport, koníčky a paradoxně je stáří považováno za cenné, pouze pokud jsou staří lidé schopni naplnit kulturní ideál mládí. Ve své bakalářské práci se zaměřuji na porovnání života klientů na oddělení sociálních lůžek v Nemocnici Jindřichův Hradec a.s. a v Domě s pečovatelskou službou. U respondentů jsem zjišťovala, jaké jsou jejich životní cíle, jak využívají svůj volný čas a zda využívají možností, které jim zařízení nabízí. Zároveň jsem zjišťovala, jak moc museli respondenti měnit svůj životní styl v nynějším sociálním zařízení a zda jsou spokojeni, protože nenaplňovat své životní cíle by mohlo vést k sociální izolaci a v nedostatečné seberealizaci. Ve svém výzkumu jsem respektovala individualitu každého jedince a jeho postoj k životu. Pro pochopení jedince je nezbytné přistupovat k jeho životu holisticky, od narození až po současnost, a to brát v úvahu celý průběh jeho životní dráhy. To také potvrzuje výzkumná část mé bakalářské práce, kdy respondenti i vzhledem k vysokému věku měli stanovený ještě nějaký životní cíl, ve kterém se snažili hledat stále radosti ve svém životě, neuzavřeli se před světem, ale naopak mají stále zájem nejenom o své příbuzné, ale také rádi využívají služeb, které jim nabízí zařízení ve využití volného času. Na porovnání života klientů v jednotlivých zařízeních jsem použila kvalitativní výzkum. Ve výzkumu jsem pracovala s metodou pozorováním respondentů v jednotlivých zařízeních, využití polořízeného rozhovoru a osobní analýzy dat. Toto téma považuji za aktuální, protože problematika stáří je v poslední době závažným celospolečenský problém, kdy z hlediska demografického dochází ke stárnutí populace vlivem prodlužování délky života při současném poklesu natality. Současné celospolečenské programy kladou důraz nikoliv na prodlužování života, ale na podporu kvality života ve stáří, nezávislosti, participace, seberealizace a důstojnosti.
Clients´life at a ward with social beds in hospital Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. and in the Nursing Care Home in Jindřichův Hradec
Keywords: Ageismus; Aktivity ve stáří; Gender; Kvalita života; Poskytování služeb; Stárnutí; Stáří; Ageimus; activity in one´s old age; gender; quality life; provide services; growing old; old age