Rizika chemických škodlivin v pracovním ovzduší kovovýroby, měření a hodnocení. - Gruberová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit riziko chemických škodlivin a prachu v pracovním ovzduší kovovýroby. Byly položeny čtyři výzkumné otázky: ''Jaké škodliviny jsou stanovovány v pracovním ovzduší kovovýroby?'', ''Jsou dodrženy hygienické limity chemických látek a prachu v pracovním ovzduší kovovýroby?'', ''Jaká opatření uplatnil zaměstnavatel za účelem ochrany zdraví zaměstnanců?'' a ''Jsou opatření uplatněná zaměstnavatelem za účelem ochrany zdraví zaměstnanců účinná?'' Diplomová práce byla řešena jako kvalitativní výzkum. Sledovaný soubor tvořily tři jihočeské firmy, zabývající se kovovýrobou. Ke sběru dat byla použita technika přímého, nezúčastněného a zjevného pozorování, dále studium dokumentů - zkušebních protokolů. Byla provedena sekundární analýza dat. Výsledky měření byly porovnány s hygienickými limity, které stanoví nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Hodnocené profese byly zařazeny do kategorií podle vyhlášky č. 432/2003 Sb. V pracovním ovzduší kovovýroby byly sledovány koncentrace celkového prachu, chromu, šestimocného chromu, oxidu uhelnatého a ozonu. Poslední měření ve sledovaných provozovnách prokázala, že hygienické limity byly dodrženy, s výjimkou dvou případů, kdy došlo k překročení jednak nejvyšší přípustné koncentrace stanovené pro chrom a sloučeniny chromu (II, III) jako Cr, jednak hygienického limitu pro svářečské dýmy. Nejvýznamnějším ochranným opatřením, které zaměstnavatelé na svých pracovištích uplatnili, byla rekonstrukce vzduchotechniky, respektive instalace místního odsávání. Vzhledem k postupnému snižování koncentrací škodlivin v pracovním ovzduší v návaznosti na přijatá opatření lze konstatovat, že daná opatření byla účinná. Z výzkumu byla též vyvozena hypotéza: ''Modernizace provozů v kovovýrobě zlepšuje pracovní prostředí zaměstnanců zejména tím, že v moderních provozech nejsou zjišťovány nadlimitní hodnoty u většiny sledovaných škodlivin.''
The hazards of harmful chemical substances in metal production environment, measuring and assessment.
Keywords: svařování; zdravotní rizika; chemické škodliviny; prach; stanovení inhalační expozice; prevence; welding; health risks; chemical substances; dust; determination of inhalation exposure; prevention