Logistické zabezpečení zdravotnické záchranné služby při mimořádných událostech ve vybraných krajích České republiky - Tomšů, Marek (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé diplomové práce je Logistické zabezpečení zdravotnické záchranné služby při mimořádných událostech ve vybraných krajích ČR. Toto téma jsem zvolil zejména proto, že pracuji u Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje jako zdravotnický záchranář. V první části práce je vymezena nezbytná terminologie, která prochází celou prací. Dále je zde uveden historický přehled vzniku zdravotnické záchranné služby a logistiky. Další kapitoly jsou věnovány popisu integrovaného záchranného systému a nezbytné součinnosti jeho složek v místě zásahu. Dále se věnuji problematice logistiky a hromadného postižení zdraví s důrazem na postup zdravotnické záchranné služby v místě zásahu. Součástí této práce je popis jednotlivých ZZS ve třech vybraných krajích ČR. Jedná se o Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje, Zdravotnickou záchrannou službu hlavního města Prahy a Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje. v kapitolách, které se zabývají těmito ZZS jsou uvedeny jejich síly, prostředky a materiální zabezpečení pro zvládání mimořádných událostí. V posledních kapitolách předkládám přehled činností Ministerstva zdravotnictví, s nezbytným zmíněním činnosti příspěvkové organizace Zdravotnické zabezpečení krizových stavů Příbram, dále pak činnosti a role Správy státních hmotných rezerv ČR. V kapitole Diskuze shrnuji poznatky z celé diplomové práce, hodnotím dosažení vytyčených cílů a odpovídám na vědecké otázky, které jsem si položil již před vznikem této práce v Podkladu pro zadání diplomové práce. V části Výsledky demonstruji pomocí přehledných tabulek a grafů počty výjezdových stanovišť ZZS jednotlivých krajů a přikládám přehledy průměrných počtů stanovišť a záchranných týmů ve vztahu k rozloze území a počtům obyvatel v kraji. Cílem diplomové práce bylo: ? popsat stav logistického zabezpečení zdravotnických záchranných služeb ve třech zvolených krajích ČR (Středočeský kraj, Praha, Jihočeský kraj) ? vybrat nejvhodnější model logistického zabezpečení při mimořádných událostech Výzkumné otázky, ve znění: ? Jaké jsou rozdíly v logistickém zabezpečení ZZS při mimořádných událostech ve vybraných krajích ČR? ? Jaké aspekty ovlivňují výběr nejvhodnějšího modelu? Hlavní cíl diplomové práce ? popsat stav logistického zabezpečené ZZS při mimořádných událostech ve vybraných krajích ČR byl splněn. V kapitolách 6, 7 a 8 se této problematice podrobně věnuji. Rozdíly v logistickém zabezpečení jsem popsal v kapitole Diskuze, kde uvádím, že není důležitá matematická kvantifikace materiálního zabezpečení, ale fakt, že ve všech vybraných krajích ČR probíhá logistické plánování zabezpečení pro případ mimořádných událostí na podkladě analýzy rizik, které jsou součástí traumatologického plánu konkrétních ZZS. Každá ze zmíněných ZZS disponuje speciálními moduly pro řešení případných hromadných neštěstí a v jejich užití jsou jejich členové pravidelně školeni, což je, dle mého názoru nejdůležitější.
System of logistical support for emergencies in the Emergency Medical Service in selected regions of the Czech Republic.
Keywords: logistika; integrovaný záchranný systém; zdravotnická záchranná služba; mimořádná událost; Logistics; the Integrated Rescue System; the Emergency Medical Service; an emergency