Optimalizace a aplikace stanovení rtuti ve vzduchu. - Pospíchal, Aleš (Jihočeská univerzita, 2012)
V letech 2009, 2010 a 2011 bylo v rámci diplomové práce prováděno měření celkové rtuti ve vnějším ovzduší a v půdním vzduchu na městských a venkovských lokalitách aglomerace České Budějovice. Cílem bylo vyvinout vhodnou metodu a zajistit odběr vzorků vzduchu pro vyhodnocení míry znečištění zvolených míst. Pro nasávání vzduchu byl použit akvaristický kompresor tak, aby jímaný vzduch procházel externím amalgamátorem, jenž zajistil prekoncentraci rtuti ze vzduchu. Takto zachycená rtuť byla poté laboratorně stanovena na atomovém absorpčním spektrometru AMA - 254. Na pozaďových městských lokalitách byla zjištěná celková průměrná koncentrace rtuti 4,01 +/- 3,5 ng.m-3 a na městské lokalitě ovlivněné dopravou 29,5 +/- 50,07 ng.m-3. Koncentrace rtuti v půdním vzduchu z filtračního lože kořenové čistírny odpadních vod (KČOV) byla 16 +/- 9,44 ng.m-3 s průměrným tokem rtuti 14,5 +/- 8,3 ng.m-2.h-1. Na venkovské srovnávací lokalitě byla naměřená koncentrace rtuti 15,4 +/- 7,83 ng.m-3 a tok rtuti v půdním vzduchu na této lokalitě byl 16 +/- 9,3 ng.m-2.h-1. Významné rozdíly v kontaminaci rtutí mezi dílčími lokalitami nebyly až na výjimku prokázány. Zákonem stanovený limit pro množství rtuti v ovzduší je 50 ng.m-3, jehož hodnota nebyla většinou zdaleka na žádných místech dosažena. Bylo tedy prokázáno, že znečištění ovzduší nad zvolenými lokalitami je nízké.
Optimization and using mercury determination in air.
Keywords: Klíčová slova: rtuť; celková rtuť; vzduch; prekoncentrace; atomový absorpční spektrometr; AMA-254.; Key words: mercury; total mercury; air; pre-concentration; atomic absorption spectrometer AMA-254.