Využitelnost moderních metod hodnocení finanční situace podniku (ukazatele EVA, MVA a průměrné náklady kapitálu) - Kořánková, Romana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá zhodnocením využitelnosti moderních metod hodnocení finanční situace podniku a jejich porovnáním se staršími, klasickými ukazateli. Teoretická část práce zabývá jednak finanční analýzou podniku a klasickými ukazateli, a dále moderním měřítkem Ekonomická přidaná hodnota. V této práci je popsán koncept ukazatele EVA a transformace účetních dat vedoucí k datům ekonomickým a detailně jsou vymezeny položky vstupující do výpočtu EVA. Praktická část obsahuje propočty klasických ukazatelů na základě účetních dat společnosti Kern-Liebers v letech 2012 2016 a hlavní část vlastní práce se zabývá transformací účetních dat zmíněné společnosti pro následný výpočet ukazatele EVA. Dále je proveden rozklad ukazatele EVA, srovnání podniku s odvětvovými hodnotami pomocí systému INFA a v posledním kroku jsou srovnány výsledky klasických ukazatelů s moderním měřítkem EVA a interpretovány závěry.
Utility of modern methods of assessing the financial situation of an enterprise (EVA, MVA and average cost of capital)
Keywords: finanční analýza; klasické metody; moderní metody; ekonomická přidaná hodnota; benchmarking; čistá operativní aktiva; operativní čistý zisk; vážené průměrné náklady kapitálu; rozklad; financial analysis; classical methods; modern methods; economic value added; benchmarking; net operating assets; net operating profit after tax; weighted average cost of capital; decomposition