Aktivizační činnosti pro osoby s duševním onemocněním v domovech se zvláštním režimem. - Řezáčová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na aktivizační činnosti u osob s duševním onemocněním žijících v domovech se zvláštním režimem. Téma je autorce blízké, jelikož je koordinátorkou dobrovolnického programu v Domově pro seniory Máj, České Budějovice p. o., kde dobrovolníci v tomto programu vykonávají dobrovolnickou činnost převážně v domově se zvláštním režimem a také je ergoterapeutkou v Domově důchodců Dobrá Voda u Českých Budějovic. V teoretické části se autorka zabývala aktivizačními činnostmi. Zpracovala také kategorizaci sociálních služeb, sociální služby pro osoby trpícími duševním onemocněním, sociální práci s osobami s duševním onemocněním, způsobilost k právním úkonům, nedobrovolnou hospitalizaci, zdravotní stavy vylučující poskytování pobytových sociálních služeb a sociálního pracovníka v domově se zvláštním režimem. Dále v rozsáhlé kapitole informuje o duševních onemocněních. V praktické části se autorka zaměřuje na zmapování nabídky aktivizačních činností pro osoby s duševním onemocněním v domovech se zvláštním režimem v jihočeském kraji, což je také cílem této práce.
Activating activity for people with mental illness in nursing homes with a special regime.
Keywords: Klient s duševním onemocněním; Aktivizační činnost; Duševní onemocnění; Domov se zvláštním režimem; Sociální pracovník; Pracovník v sociálních službách; Person with mental illness; Activating activity; Mental illness; center with special regime; Social worker; Workers in social services