Analýza metod zobrazování terénního reliéfu - Černíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je popsat metody zobrazování terénního reliéfu od historických metod až po současné metody, které ke zpracování využívají softwarová zařízení. Ve zvolené zájmové lokalitě shromáždit všechna dostupná mapová díla a na jejich základě provést analýzu vývoje zobrazování terénního reliéfu. Dalším cílem bylo provést porovnání přesnosti výškopisu pomocí sestrojených podélných profilů z poskytnutých výškopisných plánů, Státní mapy odvozené v měřítku 1 : 5 000 a dalších různých mapových zdrojů. V neposlední řadě vysvětlit postup tvorby digitálního modelu terénu v softwaru ArcGIS.
Analysis methods for displaying terrain relief
Keywords: digitální model terénu (DMT); TIN; terénní reliéf; výškopis; mapa; kopečková metoda; stínování; vrstevnice; digital terrain model; Triangulatat irregular network (TIN); terrain relief; hypsography; map; hillock method; tone; contour line