Politické, sociální a etické aspekty konspiračních teorií - Hnátek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá pojmem konspiračních teorií v kontextu společnosti, psychologie, politiky a etiky. V souvislosti s těmito oblastmi byl vytvořen rámec stěžejních podtémat, která spadají pod fenomén konspiračních teorií. Práce je rozdělena na pět částí, z nichž první se zabývá konspiračními teoriemi coby pojmem a předkládá jejich definici, typologii a historický výskyt. Další kapitola se věnuje vzájemnému vztahu konspiračního uvažování a společnosti a tomu, jak v jejím rámci nabývaly konspirační teorie na popularitě. Následující části práce se zabývají vlivem psychologických poruch na konspirační uvažování, tomu, jak konspirace ovlivňují politickou oblast a etickému zhodnocení jejich dopadů.
Political, social and ethical aspects of conspiracy theories
Keywords: konspirační teorie; spiknutí; víra v konspirace; světonázor; nedůvěra; ideologický boj; conspiracy theory; conspiracy; beliefs in conspiracies; worldview; distrust; ideological struggle