Začínající pracovník v pomáhající profesi - Jiroutová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá pomáhající profesí a prvním rokem vykonávání této profese, konkrétně na profesi psychologa. Teoretická část vysvětluje a definuje základní pojmy vztažené k této problematice: pomáhající profese; prosociální chování, tedy altruismus a empatie; pomáhání; etika v pomáhající profesi, kompetence v pomáhající profesi a supervize. Empirická část bakalářské práce je založena ne deníku studentky bakalářského oboru Psychologie, který mapuje její první rok práce v psychiatrické nemocnici. Deníkové záznamy byly analyzovány pomocí tzv. otevřeného kódování. Z něho vzešly následující kategorie: vztah s kolegy, vztah k pacientům, vztah k instituci a problémy, se kterými se studentka během praxe vyrovnávala. Hlavním předmětem zkoumání dále bylo, jak se mění styl práce studentky s pacienty a její pohled na roli pomáhajícího během prvního roku praxe. Analýza dat ukázala jistou naivitu začínajícího pracovníka v pomáhající profesi a následný přechod k reálnému pohledu na profesi pomáhajícího. Výsledky jsou vždy popsány pomocí této škály, naivita realita.
Early Stage Worker in Helping Profession
Keywords: etika; pomáhající profese; pomáhání; naivita; psychologie; ethics; helping profession; helping; naivety; psychology