Salesiánská pedagogika z pohledu zaměstnanců v salesiánských střediscích mládeže - Ladmanová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce s názvem "Salesiánská pedagogika z pohledu zaměstnanců v salesiánských střediscích mládeže" se zabývá základními znaky salesiánské pedagogiky z pohledu zaměstnanců Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích. První část práce je věnována charakteristice základních znaků salesiánské práce s dětmi a mládeží. Je zde vysvětlen původ a historie salesiánů. Dále objasňuje, co to je preventivní systém dona Boska a jaké jsou jeho základní pilíře, ty podrobně popisuje. V neposlední řadě popisuje metodiku salesiánské výchovy a činnost salesiánských středisek. Druhá část práce se zabývá popisem výzkumného šetření, které bylo provedeno pomocí kvalitativního výzkumu realizovaného prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Tato část nám představuje výsledky výzkumu, jehož cílem bylo zjistit, jak zaměstnanci Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích chápou vybrané základní znaky salesiánské pedagogiky. Výsledky výzkumu této práce mohou sloužit k lepšímu pochopení salesiánské práce s dětmi a mládeží.
Salesian pedagogy from the point of view of employees of the Salesian youth centers
Keywords: salesiánská pedagogika; preventivní systém dona Boska; výchova; volný čas; Salesiánské středisko mládeže v Českých Budějovicích; pedagogika volného času; Salesian pedagogy; Don Bosco's preventive system; education; leisure time; Salesian Youth Center in České Budějovice; leisure time pedagogy