OS Solaris - historie a současnost - Reinold, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je seznámení čtenářů s operačním systémem Solaris, se společnostmi, které systém vyvíjely, a instalace systému spolu s podrobným popisem. V další části následuje seznámení s klíčovými vlastnostmi tohoto systému, jako je nový souborový systém ZFS, virtuální nadstavba Zones a porovnání jádra s jádrem linuxového systému. Jedním z hlavních prvků této práce je sonda do znalostí uživatelů o tomto operačním systému.
OS Solaris - history and present