Irská a skotská dekadentní literature (Oscar Wilde a R. L. Stevenson) - Tomašáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Východiskem práce je odraz krize hodnot společnosti konce 19. století v literatuře. Předmětem zájmu práce jsou dva romány, které vznikly přibližně v téže době (R. L. Stevenson, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde/ Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray). Na základě společných znaků, motivů a témat těchto románů se práce bude zabývat analýzou společenského pocitu deziluze a zaměří se na problém ztráty lidské identity hlavních postav těchto románů. V úvodu práce definuje pojem dekadence v souvislosti s literárním provincionalismem (Skotsko, Irsko).
Irish and Scottish Decadent Literature (Oscar Wilde and R. L. Stevenson)