Specifika ošetřovatelské péče o pacienty s Parkinsonovou chorobou - Jelínková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část: V teoretické části jsme se snažili shrnout důležité poznatky o Parkinsonově nemoci. Obsahuje definicí nemoci, diagnostiku, příznaky, příčiny nemoci, různé druhy léčby.. Zabíváme se zde ošetřovatelskou péčí u nemocných trpících Parkinsonovou chorobou a různými specifiky, které přináší tato nemoc. Zmiňuje e se také o domácí ošetřovatelské péči, která také zahrunuje důležitost komplexní léčby u těchto pacientů. Cíl práce a výzkumné otázky: Ve výzkumné části jsme si stanovili jeden cíl, a to zjistit specifika ošetřovatelské péče u Parkinsonovy choroby v domácí péči. K tomuto cíli byly přiřazeny dvě výzkuné otázky. První výzkumná otázka byla směřována na rozhovor se sestrami Jak sestry vnímají ošetřovatelskou péči v domácím prostředí o klienty s Parkinsonovou chorobou? Druhá výzkumná otázka byla směřována dotazovaným pacientům s PN - Jak klienti s Parkinsonovou chorobou vnímají ošetřovatelskou péči v domácím prostředí? Metodika: Potřebné informace byly zjišťovány pomocí kvalitativního šetření, které bylo uskutečněno na základě polosktruturovaného rozhovoru, pro sestry a pacienty. Podkladem pro rozhovor se sestrami bylo předem 16 připravených otázek. Podkladem pro rozhovory s pacienty bylo 17 předem připravených otázek. Rozhovory probíhaly na předem domluveném místě v agentuře domácí péče a v domácím prostředí pacientů na Vysočině. Byly osloveny 3 agentury z toho dvě mi neumožnili provést výzkumné šetření pro nedostatek pacientů s Parkisonovou nemocí. Pacientů bylo osloveno 5 z toho jedna pacientka nám neumožnila provést rozhovor a druhá pacientka nebyla schopna rozhovoru pro pokročilou demenci. Rozhovory byly zaznamenávány písemně. Získané informace byly doslovně přepsány a pomocí metody tužka-papír utříděny do jednotlivých kategorií. Výsledky: Pro zpracování byly rozhovory utříděny a rozděleny do 6 kategorií a jednu podkategorii pro rozhovor se sestrami. Kategorie "Vzdělání sester" byla rozšířena o podkategorii "Samovzdělávání sester". Rozhovor s pacienty byl rozdělen do 5 kategorií a jednu podkategorii. Kategorie "Sestra a pacient" byla rozšířena o podkategorii "Chyby sester". Z výsledků bylo zjištěno, že sestry v péči o pacienta považují za nejdůležitější psychickou podporu pacienta, rehabilitaci a umění správné komunikace s pacienty i jejich rodinou. Dalším důležitým bodem je přistupovat ke každému pacientovi individuálně podle jeho potřeb. Z výsledků sester vyplývá, že sestry mají dobré povědomí o tomto onemocnění. Z výsledků u pacientů na otázku, jak vnímají ošetřující sestry, jsme se dozvídali jen pozitivní reakce. Sestru často považují za pomocnici, která jim ulehčuje život s touto nemocí a psychicky je podporuje. Závěr: Z výsledného šetření vyplývá, že ošetřování pacientů s PN v domácím prostředí je důležité pro psychickou pohodu pacientů. Za specificky důležitou ošetřovatelskou péči o pacienty s PN, sestry považují rehabilitaci, správnou komunikaci a dobrou znalost této nemoci. Naopak ani jedna sestra se nezmínila o důležitosti správného užívání léků před stravou a informování pacientů o předcházení zácpy. Výsledky bakalářské práce budou sloužit jako zpětná vazba pro sestry pracující v agenturách domácí péče, které pečují o pacienty s PN. Dále tato práce může sloužit studentům pro doplnění ve studium v neurologii.
Specifics of nursing care for patients with Parkinson's disease
Keywords: Parkinsonova choroba; sestra; pacient; specifika ošetřovatelské péče; domácí péče; Parkinson's disease; nurse; patient; specifics of nursing; home care