Ke změnám v jednání dětí při použití efektivní komunikace a prosociálních činností. - Soldátová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá působením užívání efektivní komunikace a prosociálních činností na jednání dětí mladšího školního věku ve třídě školní družiny. Sledovány jsou oblasti zvládání, řešení a četnosti konfliktů, spokojenosti, pocitu bezpečí ve školní družině a projevování vlastních názorů. Dále je srovnáváno klima třídy školní družiny před výzkumem v únoru 2014 a po jeho skončení v dubnu 2014. Výsledky empirického šetření kvantitativního výzkumu jsou porovnány mezi sebou na počátku a na konci výzkumu i s výsledky kontrolní skupiny. Dokazují, že změna výchovného přístupu, pomocí efektivní komunikace a prosociálních činností, může projevy chování dětí ovlivnit.
Changes in the behavior of children in a group of school clubs the careful application of effective communication
Keywords: pedagogická komunikace; efektivní komunikace; sociální dovednosti; prosociální činnosti; klima školní třídy; školní družina; pedagogic communication; efficient communication; social acquirements; prosocial activities; atmosphere within school class; after-school club