"Psychologie davu v krizových situacích - jak s ní pracovat. (Právní a psychologické aspekty.)" - Školková, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Využívání vědeckých poznatků o psychologii davu je v současné době na nízké úrovni. Ani složky IZS ve většině případů nevyužívají dostatečně psychologii davu ke zvládnutí krizové situace. Základem pro poznání psychologie davu je přijetí faktu, že dav je sociálním agregátem a přítomnost v davu má za následek vytvoření nových vlastností odlišných od vlastností jedinců obsažených v davu. Vytvoření zvláštních vlastností davu je způsobeno pocitem nepřekonatelné moci, duševní nákazou a sugestibilitou jeho členů. Smyslem této práce bylo mimo jiné také vyvrátit mýty o vlastnostech davu, které podporuje mnoho psychologů a autorů sociologických učebnic. Tvrzení, že dav je spontánní, sugestivní a emocionální, bylo vědeckým zkoumáním davu a logickým uvažováním vyvráceno. V krizových situacích se často jedná o zdraví osob, lidské životy nebo přinejmenším o záchranu majetku a znalost psychologie davu může pomoci k tomu, aby byly tyto dopady eliminovány. Proto je důležitá osvěta zejména u složek IZS, které zasahují právě při vyhrocených situacích, ať se jedná o demonstraci, nebo třeba živelní pohromu. Výsledkem by měla být schopnost každého zástupce složky IZS umět se stát ‚qvůdcem davu'' a ovlivnit dav tak, aby situace byla nakonec zvládnuta s co nejmenšími dopady právě na lidské zdraví, životy nebo majetek. Nelze ale jen znát psychologii davu z hlediska jeho psychologických aspektů. Je důležité poznat je v kontextu s jeho právními aspekty, které jsou pro dnešní společnost a zachování veřejného pořádku a práva nezbytné. Dav, který jedná pod dojmem anonymity, je třeba upozornit na to, že tento fenomén již není jednoznačný, a že každý jedinec, byť je součástí davu, je právně postižitelný za své chování a jednání.
"Psychology of the crowd during crisis situations - how is able to dispose with that one. (Law and psychological aspects.)"
Keywords: KRIZOVÁ SITUACE; PSYCHOLOGIE DAVU; PRÁVNÍ ASPEKTY; PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY; CRISIS SITUATION; CROWD PSYCHOLOGY; LAW ASPECTS; PSYCHOLOGICAL ASPECTS