O existenci bez existence - Priehradná, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Zabýváme se existencí a jejím statusem v logicko-ontologickém přístupu analytických filosofů minulého století. Základní osnovou kritiky tohoto přístupu je nám dílo amerického filosofa Williama F. Vallicelly, který svou argumentaci předkládá zejména ve třech pracích: A Critique of the Quantificational Account of Existence (1983), A Paradigm Theory of Existence: Onto-Theology Vindicated (2002) a Existence: Two Dogmas of Analysis (2014). Kriticky analyzujeme instanciační pojetí existence v moderní logice, které má původ v teoriích Gottloba Frega, Bertranda Russella a Willarda V. O. Quinea. Krátce se zabýváme Vallicellovou kritikou ontologie přijímající neexistující objekty jako reálné entity, o nichž lze vypovídat, a také jeho kritikou pojetí existence jako vlastnosti prvního řádu.
About Existence without Existence: The Analysis of Vallicella's Arguments against Existence Taken as Instantiation of Existence
Keywords: existence; existence jako vlastnost; instanciace; instanciovat existenci; existenční predikace; logika; Vallicella; Frege; Russell; Quine; existence; existence as a property; instantiation; to instantiate existence; existential predication; logic; Vallicella; Frege; Russell; Quine