Etické zdůvodnění a zhodnocení podstaty zákona o hmotné nouzi pro život člověka ve společnosti - Leitkepová, Květa (Jihočeská univerzita, 2020)
Snahou diplomové práce bylo eticky zdůvodnit zákon o hmotné nouzi a zhodnotit jeho podstatu pro život člověka ve společnosti. Prokázat, že pomoc v hmotné nouzi má ve společnosti své nezastupitelné místo z etického důvodu s ohledem na jedinečnou lidskou důstojnost každého člověka. Na základě toho bylo nutné přistoupit k vymezení pojmů osoba a společnost.
Ethical justification and evaluation of the essence of the Act on material need for human life within the society
Keywords: osoba; společnost; pozitivní zákon; přirozený zákon; sociální politika; chudoba; hmotná nouze; sociální práce; person; society; positive law; natural law; social policy; poverty; material distress; social work