Rytmy života - Čeňková, Aleška (Jihočeská univerzita, 2007)
A) Praktická část. Volný cyklus deseti figurálních maleb jsem nazvala Rytmy života. Malby jsou zpracovány technikou a la prima za použití akrylových barev. Jako podklad jsem zvolila MDF desky. Dále předkládám skici, které práci předcházely. Výtvarný figurální soubor je motivicky zaměřen k poetické transkripci osobních emočních prožitků z lidského těla. Jeho prostřednictvím usiluji o sebevyjádření a sebereflexi na pozadí skrytého řádu veškerého Jsoucna. B) Teoretická část. Vlastní práci komentuji v souvislosti s dílem sochaře Augusta Rodina. Při popisu jeho děl se zaměřuji pouze na sochy, v kterých spatřuji souvislost s vlastním výtvarným úsilím. Pokouším se odkrýt momenty své tvorby, které jsou poznamenány jeho odkazem. Shledávám tak Rodinovu tvorbu jako stále živou, schopnou oslovit kreativním způsobem dnešní generaci.
Rhythms of life