Biotopové preference sluky lesní (Scolopax rusticola) s ohledem na změny lesních porostů: možnosti využití akustického monitoringu - Patrovská, Alexandra-Valerie (Jihočeská univerzita, 2023)
V práci jsou rešeršně zpracovány biotopové preference sluky lesní, využití bioakustického monitoringu, popis ostatních metod na zjišťování abundance. Zpracována jsou data akustického monitoringu poskytnutá AOPK, zejména záznamy od března do června - akusticky aktivní období sluky. Pomocí vrstvy ekosystémů od AOPK je hodnoceno zastoupení jednotlivých biotopů na lokalitách se slukou a bez ní. Nakonec je hodnoceno zastoupení konkrétních lesních ekosystémů.
Habitat preferences of the woodcock (Scolopax rusticola) with respect to forest cover changes: the potential of acoustic monitoring
Keywords: sluka lesní. bioakustický monitoring; biotop; lesní ekosystémy; Eurasian woodcock; habitat preferences; acoustic monitoring; forest ecosystems