Vytvoření a ověření psychotréninkového programu na bázi jógových technik u hráčů kulečníku - Manda, Filip (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval vytvořením a následném ověřením psychotréninkového programu na bázi jógových cvičení pro zlepšení výkonu v kulečníku. Programu se zúčastnili čtyři hráči na vyšší kulečníkové úrovni. Psychotrénink byl aplikován pomocí intenzivního týdenního soustředění. Cílem výzkumného šetření bylo zlepšit koncentraci, zvýšit pozornost a odstranit fyzické a psychické napětí. Byla použita moderní metoda biofeedback. Výsledky byly zpracovány pomocí grafů a tabulek. Zjištěná data prokázala, že intenzivní psychotréninkový program měl pozitivní vliv jak na zlepšení koncentrace a zvýšení pozornosti, tak na psychickou stabilitu a celkové uvolnění během vykonávání kulečníkové činnosti.
Creation and Evaluation of Psycho-training Programme on Base of Yoga Techniques for Billiard Players\\
Keywords: Kulečník; psychotrénink; jóga; relaxace; koncentrace; pozornost; Billiard; psychotraining; yoga; relaxation; concentration; attention