Návrh a ověření intervenčního programu pro klientku s metabolickým syndromem navštěvující Rekondiční centrum VŠTJ MEDICINA v Českých Budějovicích - Benýšková, Ivetta (Jihočeská univerzita, 2017)
Prezentovaná osobní případová studie ukazuje účinky cíleně sestaveného intervenčního pohybového plánu a ověření jeho funkčnosti u klientky s těžkým metabolickým syndromem. Klientkou je 39letá obézní (BMI 32,3; výška 164 cm, hmotnost 87 kg) diabetička. Důraz byl v programu kladen na redukci hmotnosti řízenou pohybovou aktivitou. Klientka během 13 týdnů absolvovala 53 hodin pohybové aktivity aerobního a posilovacího charakteru ve 46 tréninkových jednotkách. Výsledky kazuistiky potvrzují úspěch cílené pohybové intervence v terapie obezity a metabolického syndromu. Výrazně klesla hodnota glykovaného hemoglobinu, obvod pasu se zmenšil o 5 cm, celková redukce hmotnosti dosáhla 2 kg. Během tří měsíců došlo u klientky ke zlepšení antropometrických, biochemických i kardiovaskulárních ukazatelů.
Design and verification of the intervention program for client with metabolic syndrome visiting Wellbeing Centre VŠTJ MEDICINE in České Budějovice
Keywords: pohybová aktivita; metabolický syndrom; intervence; inzulinová rezistence; tréninkový program; physical activity; metabolic syndrome; intervention; insulin resistance; training program