Studium vlivu stresových faktorů na stavbu a funkci fotosyntetického aparátu brukve řepky olejky (Brassica napus L. var. napus) - Rákosníková, Tamara (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá vlivem chladného plazmatu, jako stresového faktoru, na stavbu a funkci fotosyntetického aparátu řepky olejky. Teoretická část se zabývá charakteristikou řepky olejky, fluorescencí, fotosyntetickými pigmenty a vlivem chladného plazmatu na fyziologii rostlin. Na tuto část navazuje experimentální měření. V laboratorních podmínkách byl proveden experiment, jehož cílem bylo zjistit vliv chladného plazmatu na množství chlorofylu a fluorescenci chlorofylu. Semena řepky byla ošetřena chladným plazmatem po dobu různých časových intervalů. Práce posuzuje, zdali vykazovaly rostliny, vyklíčené z ošetřených semen, vyšší hodnoty fyziologických aktivit, ve srovnání s rostlinami vyklíčenými z běžného osiva.
Studying the influence of stress factors on the structure and function of photosynthetic apparatus brassica oilseed rape (Brassica napus L. var. Napus)
Keywords: Chlorofyl; fluorescence; semena řepky; chladné plazma.; Chlorophyll; fluorescence; rape seeds; cold plasma.