Školní žákovská šikana a problém mlčící většiny - Kadlecová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vysvětlením pojmů šikana, šikana a násilí ve společnosti, šikana ve školní třídě na druhém stupni ZŠ, dále se zabývá účastníky školní šikany a především mlčící většinou. Nakonec se zaměřuje na malou sociální skupinu a skupinovou dynamiku, charakteristiku žáka druhého stupně se zaměřením na morální a emoční vývoj. Cílem bakalářské práce je pomocí rozhovorů diferencovaně popsat současné postoje účastníků šikany v minulosti. Vzhledem k cíli je využit kvalitativní výzkum za pomocí metody kódování.
School pupil bullying and the problem of the silent majority
Keywords: šikana; šikana ve společnosti; šikana ve školní třídě; účastníci školní šikany; mlčící většina; malá sociální skupina; skupinová dynamika; patologie skupiny; morální vývoj; emoční vývoj; vrstevnické skupiny; bullying; bullying in society; bullying in the classroom; school bullying; silent majority; small social group; group dynamics; group pathology; moral development; emotional development; peer group