Úloha primární a sekundární prevence a její vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu u dětí staršího školního věku - Káplová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
: Předkládaná bakalářská práce monitoruje úlohu primární a sekundární péče u dětí staršího školního věku a její vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. V teoretické části jsem se zaměřila na vymezení důležitých pojmů ve vztahu k preventivní péči o dutinu ústní, informace týkající se anatomie, fyziologie ústní dutiny, vliv stravy, psychologie pubescentů a další problematiku dutiny ústní, mezi které patří zubní kaz a onemocnění dásní. V praktické části jsem se zaměřila na zjištění vyšetření plaku, zubního kamene, které pomocí výzkumné metody a vyšetřovacích zubních indexů API, PBI, CPITN, nám zhodnotí úroveň stavu orálního zdraví. Dále je předán edukační materiál, který má zajistit potřebnou informovanost v oblasti dentální hygieny, instruktáž správné techniky čištění zubů, využití dalších mezizubních pomůcek. Následné vyhodnocením v grafické části práce vypovídá o úrovni dentálního zdraví. Zároveň jsem si ve své práci ověřila, že u větší části pacientů došlo k zlepšení stavu parodontu díky edukačnímu programu a tím větší péči o domácí ústní hygienu. Znalosti, péče o dutinu ústní a dentální hygienu jsou důležitým základem pro každého jedince, jež se snaží o zlepšení svého zubního zdraví.
The function of primary and secondary prevention in influencing occurrence reduction of periodontium ailments among older school-aged
Keywords: dentální hygiena; dutina ústní; orální zdraví; zubní kaz; parodont; gingiva; hygienický index; gingivální index; dental hygiene; oral cavity; oral health; tooth cavity; Periodontium; gingiva; hygienic index; gingiva index.