Bylinková zahrada a její propojení s environmentální výchovou v mateřské škole - Beranová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem bakalářské práce na téma "Bylinková zahrada a její propojení s environmentální výchovou v mateřské škole" je uvedení a vymezení jednotlivých pojmů souvisejících s environmentální výchovou potřebných k návrhu a vytvoření programu na dané téma a jeho samotnou realizací. Teoretická část práce dále uvádí přehled legislativy v oblasti environmetální výchovy a vzdělávání s uvedením možných druhů bylinkových zahrad, jednotlivá specifika pěstování léčivých rostlin, jejich účinků a bezpečného užití z hlediska předškolního vzdělávání. Praktická část práce je složena z fází přípravy, realizace a evaluace výukového programu. Fáze přípravy a realizace programu obsahuje aktivity související s tématy zaměřenými na konkrétní druh byliny v mateřské škole. Poslední praktickou oblastí je fáze evaluace hodnotící úspěšnost v samotné praktické výuce a návrhy jejího zlepšení.
Herb garden and its connection with environmental education in kindergarten
Keywords: předškolní vzdělávání; environmentální výchova; bylinková zahrada; léčivé rostliny; pre-primary education; environmental upbringing; herb garden; medicinal plants