Měření a grafické zpracování rozměrové závislosti vybraných druhů dřevin v závislosti na jejich vlhkosti - Böhm, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsah práce se zabývá, vlivem vlhkosti dřeva na jeho tvarové a objemové změny v rozsahu od absolutně suchého dřeva až po bod nasycení vláken, kde v tomto vlhkostním intervalu jsou změny v objemu, rozměrech a fyzikálních vlastnostech dřeva nejvyšší. Popsána je charakteristika vybraných deseti druhů dřevin určených pro měření. Dále jsou popsány měřící metody, které jsou pro určování vlhkostí dřevin nezbytné.Výsledné hodnoty jsou naměřeny v řezech: radiálních, transversálních a tangenciálních. Tyto údaje jsou dále graficky zpracovány. V závěru práce jsou získané hodnoty z měření vyhodnoceny, a je popsána jejich nesporná užitečnost při aplikaci pro dřevozpracující průmysl.
Metering and graphics processing dimensioned dependencies choice tree species depending on their dampness