Etický kodex a jeho význam pro profesní kompetence - Basíková, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Každá profese má své kompetence. Některé jsou ohraničeny zákonem, jiné podléhají etickým kodexům. Etický kodex mají lékaři, zdravotní sestry, novináři, pracovníci ve veřejné správě a další. Teoretickou část své bakalářské práce budu věnovat vymezení pojmu etický kodex, a to na základě odborné literatury. Dále bych chtěla specifikovat profese, které etickému kodexu podléhají. Vybrala jsem si profesi učitele, lékaře a zdravotní sestry. V praktické části se pokusím zjistit znalost, dodržování a význam etického kodexu v těchto profesích. Pro toto zjištění použiji formu dotazníku, z kterého vyhodnotím získané informace.
The ethics code and the meaning of professional ethics
Keywords: morálka; etika; svědomí; pokora; etický kodex; morality; ethics; conscience; humidity; code of ethics