Rodinná mediace jako účinný nástroj při řešení různorodých konfliktů v rodině - Schindler, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem této práce je rodinná mediace jako prostředek pro řešení konfliktů v rodině. V této práci se přibližuji roli rodinné mediace jakožto alternativního řešení různorodého sporu v rámci rodiny. Ve své práci se dále zabývám rolí mediátora a jeho celkovou náplní práce se členy v rodině. V této práci je obsažen kvalitativní výzkum, ve kterém jsou zrealizovány rozhovory s rodinnými mediátory a pracovnicemi orgánů sociálně-právní ochrany dětí, zde jsem se zabýval především tím, jaké jsou osobní zkušenosti těchto pracovníků s rodinnou mediací a jak jsou formou mediačního procesu mediátoři úspěšní při řešení různorodých rodinných konfliktů. Tento výzkum proběhl za pomoci poskytnutí rozhovorů od rodinných mediátorů a od pracovnic orgánů sociálně-právní ochrany dětí.
Family mediation as an effective tool for solving various family conflicts
Keywords: mediace; rodina; konflikt; komunikace; mediátor; dohoda; mediation; family; conflict; communication; mediator; agreement