Země BRICS - nový faktor ekonomického vývoje ve světové ekonomice na počátku 21. století - základní přehled. - Luterová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce jsou země BRICS. Práce se zabývá historií, vznikem a členskými státy zemí BRICS, kam patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Dále se práce zabývá vznikem a působením Nové rozvojové banky a satelitním systémem GLONASS, které mají sloužit pouze pro členy BRICS. Bakalářská práce je rozdělena do několika částí, kdy každá část rozebírá jinou stránku tématu. První část je věnována přehledu vzniku uskupení zemí BRICS. Následuje základní charakteristika jednotlivých zemí včetně hlavních ukazatelů demografických i hospodářských. Jako důležitá součást je do práce začleněna kapitola věnovaná měnové politice a Nové rozvojové bance BRICS. Systém GLONASS se nachází v předposlední části bakalářské práce. Závěr bakalářské práce se dotýká otázek potenciálu zemí BRICS. Součástí práce jsou tabulky, které pomocí základních ekonomických i dalších ukazatelů, dokládají přehled o jednotlivých zemích.
The countries of BRICS a new factor of economic development in the world economy at the beginning of the 21st century.
Keywords: BRICS; Brazílie; Rusko; Indie; Čína; Jihoafrická republika; Nová rozvojová banka; systém GLONASS.; BRICS; Brazil; Russia; China; India; South Africa; the New Development Bank; the System GLONASS