Vybrané problémy ochrany spotřebitele - Krchová, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé diplomové práce bylo provést analýzu systémů varování před nebezpečnými výrobky, analyzovat znalosti a postoje spotřebitelů v oblasti ochrany před nebezpečnými výrobky. Práce se zabývá analýzou výstražných systémů RAPEX a RASSF za rok 2009. Dále je proveden výzkum trhu, který se zabývá znalostí respondentů týkající se oblasti nebezpečných výrobků a jeho vyhodnocením. V závěrečné části je uveden návrh na zlepšení a jeho ekonomické zhodnocení. Analýzou marketingového výzkumu jsem dospěla k tomuto názoru: respondenti se při rozhodování o koupi výrobku zajímají o jeho bezpečnost, vědí, kde si tyto informace najít (internet, TV), respondenti ve větší míře neznají varovné systémy pro zajištění bezpečnosti v rámci EU, pomoc u dozorových orgánů respondenti vyhledávají jen zřídka. Znepokojujícím zjištěním byl způsob chování respondentů v případě vlastnění nebezpečných výrobků (velká část z nich výrobek přestane používat). Z tohoto důvodu navrhuji pro zlepšení situace změnu chování spotřebitelů. Změnu chování bych chtěla dosáhnout formou informační kampaně v televizním vysílání, kde by bylo ukazováno správné chování a přínosy, které plynou ze správného chování, např. snižování a zamezením výskytu nebezpečných výrobků na trhu. Kampaň by byla i v souladu s cíli spotřebitelské politiky EU pro roky 2011-2014, kde je bezpečnost výrobků a služeb, ochrana zdraví, života i majetku spotřebitelů nadále zásadní prioritou.
Chosen problems of consumer protection
Keywords: ochrana spotřebitele; RAPEX; RASSF; spotřebitel; dozorové orgány; spotřebitelské práva; consumer protection; market research; RAPEX; RASSF; consumer rights.