Kultura a rituál - Kolesová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá celkovým popisem teorie rituálu. První kapitola se zaměřuje na rituál z hlediska jeho funkce, vzniku a významu v kultuře. Část druhá pojednává o rituálu jako představení, především vztahu rituálu a divadla. Třetí kapitola uvádí některé typologie rituálu a významné představitele, kteří se rituálem zabývali a také jejich hlavní názory a myšlenky. Další kapitola pak doplňuje antropologické přístupy k rituálu spolu s významnými antropology, kteří je reprezentují. Kapitola pátá uvádí některé další druhy rituálu, a to rituály pohřební, léčivé a výroční, které jsou doplněny popisem názorných příkladů.
Culture and Ritual
Keywords: kultura; rituál; mýtus; symbol; kulturní antropologie; antropologie náboženství; představení; tanec; hudba; divadlo; přechodové rituály; liminalita; společnost; communitas; pohřební rituály; léčivé rituály; výroční rituály.; culture; ritual; myth; symbol; cultural anthropology; anthropology of religion; performance; dance; music; theatre; rites of passage; liminality; society; communitas; burial ritual; healing ritual; annual ritual.