Suroviny na výrobu piva - historie a současnost a jejich benefity pro lidské zdraví - Nohejl, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává formou rešerše o pivovarství od jeho prvopočátků až do dob současných. Detailně je zde charakterizována problematika výroby, zpracování, členění a složení pivovarských surovin či možnost využití alternativních rostlinných složek ke vzniku netradičních piv. V další kapitole je nastíněn průběh výroby piva s důrazem na jednotlivé technologické úkony a důležité rmutovací teploty. Jelikož je pivo přírodní, nutričně bohatou, fermentovanou potravinou, finální část je zaměřena na jeho zdravotní přínosy pro lidské tělo.
Raw materials for beer production - history and present and their benefits for human health
Keywords: pivo; slad; chmel; kvasnice; voda; technologie výroby; pivovarnictví; pivo a zdraví; beer; malt; hops; yeast; water; production technology; brewing; beer; and health