Archeologie novověkých vojenských ležení, táborů a polních opevnění v jižních Čechách - Konrádová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce podává přehled problematiky archeologie novověkých (1498-1815) vojenských ležení, táborů a polních opevnění v jižních Čechách. V rámci rešeršní části shrnuje a hodnotí jihočeské výzkumy v kontextu moderní euroatlantické archeologie konfliktu a výzkumů proběhlých na území České republiky. Rešerše se zabývá publikovanými českými i zahraničními výzkumy. Nedílnou součástí práce je deskripce novověkých válečných událostí, týkajících se jižních Čech s přesahem v hraničních oblastech do Německa a Rakouska. Jádrem práce je několik případových výzkumů, při nichž autorka předkládá rozličné typy reliktů novověkých polních táborů, ležení a fortifikací a aplikuje na ně různé metodologické postupy zkoumání vhodné právě pro každý určitý typ lokality s dočasnými novověkými vojenskými konstrukcemi. Mezi ně patří obléhání Českých Budějovic během stavovského povstání v letech 1618-1619 zkoumané skrze analýzu ikonografického pramene, archeologický výzkum a zaměření pozůstatků jednorázového polního opevnění na Lhenicku či identifikace a interpretace polního tábora na základě kartografických pramenů. Tyto kapitoly, jejichž součástí je terénní výzkum, doplňují ještě další témata jako je úloha hradů v novověkých konfliktech či pohraniční opevnění a tábory.
Archaeology of the military camps and field fortifications from the modern period in the region of South Bohemia
Keywords: archeologie konfliktu; polní opevnění; vojenské tábory; novověk (1492-1815); conflict archaeology; filed fortifications; military camps; modern period (1492-1815)