Spolupráce neonatologických sester a rodičů nedonošených novorozenců v perinatologických centrech ČR. - Medonosová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se věnuje problematice předčasně narozených dětí. Zabývá se hlavně spoluprácí neonatologických sester pracujících v perinatologických centrech a rodičů zde hospitalizovaných nedonošených novorozenců. Byly stanoveny následující 3 cíle práce: 1. Zmapovat úroveň spolupráce a podpory rodičů a jejich zapojování do péče o nedonošeného novorozence v perinatologických centrech ČR. 2. Zjistit priority a očekávání rodičů nedonošených hospitalizovaných dětí. 3. Zjištěnými výsledky přispět ke zlepšení vzájemného vztahu zdravotník - rodiče nedonošeného novorozence. K dosažení výše uvedených cílů práce byla v empirické části použita metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum byl proveden v perinatologických centrech ČR pomocí dotazníků pro zde pracující neonatologické sestry. Kvalitativní výzkum byl uskutečněn metodou dotazování za použití individuálního tematického polostandardizovaného rozhovoru s matkami nedonošených dětí. Výsledky výzkumného šetření budou poskytnuty všem spolupracujícím perinatologickým centrům a mohou být použity ke zlepšení kvality vzájemné spolupráce mezi neonatologickými sestrami a rodiči nedonošených dětí.
Cooperation of neonatal nurses and parents of premature newborns in the perinatal centres in the Czech Republic.
Keywords: neonatologie; nedonošený novorozenec; rodiče; spolupráce; neonatology; premature newborn; parents; cooperation