Solidární zvýšení a superhrubá mzda z pohledu efektivní sazby daně - Škarydová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na daň z příjmů fyzických osob, konkrétně na složku solidárního zvýšení daně a koncept superhrubé mzdy. Tyto dva instituty byly v posledních letech velmi diskutovanými tématy, až nakonec od roku 2021 došlo k jejich zrušení a zároveň k navrácení progresivnímu zdanění fyzických osob. Cílem diplomové práce je u vybraných daňových poplatníků vyhodnotit institut solidárního zvýšení daně a superhrubé mzdy pomocí efektivní sazby daně, a to na základě modelových situací vztahujících se k dané problematice v období 2020-2022. V teoretické části práce jsou mimo jiné uvedeny základní informace a konstrukční prvky daně z příjmů fyzických osob. Praktická část je zaměřena na výpočet daně z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2020, 2021 a 2022. Pro výpočet jsou zvoleni tři daňoví poplatníci (zaměstnanec, podnikatel, pronajímatel nemovitosti), u nichž jsou uvažovány dvě situace (nízké a vysoké příjmy). U vybraných poplatníků je v každé situaci vypočtena roční částka daně po slevě. Následně jsou jednotlivé situace vyhodnoceny pomocí efektivní sazby daně. V závěru práce je uvedeno zhodnocení superhrubé mzdy a solidárního zvýšení daně.
Solidarity tax increase and super-gross wage from the point of view of effective tax rate
-
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; solidární zvýšení daně; superhrubá mzda; efektivní sazba daně; personal income tax; solidarity tax increase; super-gross wage; effective tax rate