Analýza a možnosti terapie posturálních funkcí u skokanů do dálky - Nikodemová, Nela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a možnostmi terapie posturálních funkcí u skokanů do dálky. Cílem této práce je popsat problematiku pohybových stereotypů a posturálního systému vyskytujících se mezi skokany do dálky. Dalším cílem je navrhnout a realizovat kompenzační cvičení s cílem terapie těchto poruch. V teoretické části je vysvětlen pojem posturální stabilita a pojmy s ním související. Poté je zde stručně popsán posturální systém a anatomie dolní končetiny. V neposlední řadě je zde popsán skok daleký, jeho historie, technika a trénink této disciplíny. Dále jsou zde zmíněny nejčastější poruchy posturálního systému a fyzioterapeutické postupy užité v terapii. V praktické části jsou popsány metody, které byly užité ke sběru dat. Dále je praktická část tvořena kazuistikami tří probandek ve věku 14 a 15 let, kteří se aktivně věnují skoku dalekému. Každá probandka absolvovala vstupní kineziologické vyšetření, podle kterého byl sestaven krátkodobý rehabilitační plán. Výzkum probíhal po dobu deseti týdnů, ve kterých každá probandka absolvovala deset terapií. Na konci výzkumu probandky podstoupily výstupní kineziologické vyšetření. Výsledky z obou vyšetření jsem mezi sebou porovnala. Získaná data byla následně využita pro tvorbu příručky, ve které jsou shrnuty doporučené kompenzační cvičení pro skokany do dálky. Z vyšetření vyplynula určitá místa, kde se u probandek shodně vyskytovaly podobné patologie. Jedná se o oblast ramenního pletence, pánve, hrudní a bederní páteře, předních i zadních stehenních svalů, kolen a hlezenních kloubů. Velmi častou patologií se rovněž ukázala být insuficience hlubokého stabilizačního systému. Probandky taktéž vykazovaly určité rozdíly mezi odrazovou a neodrazovou dolní končetinou. Tato práce může posloužit jednak fyzioterapeutům při práci s těmito sportovci nebo také trenérům a sportovcům samotným jako edukační materiál.
Analysis and possibilities of therapy of postural functions in long jumpers
Keywords: Skok daleký; fyzioterapie; posturální stabilita; hluboký stabilizační systém; kompenzační cvičení; Long jump; physiotherapy; postural stability; deep stabilization system; compensatory exercises