Česko - islámská manželství z pohledu gender - Urbanová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá česko-islámským manželstvími z pohledu gender. Teoretická část charakterizuje základní pojmy, manželské tradice v ryze české společnosti, problematice gender u českého manželství, manželské tradice v ryze islámské společnosti, problematiku gender islámského manželství, problematiku gender v česko-islámských manželství, etické otázky dopadu migrace, včetně etické otázky dopadu kulturní migrace, možnosti zneužití institutu sloučení rodiny k zajištění pobytového oprávnění na území České republiky, příklad migrační politiky s uvedením konkrétního přístupu ve Francii. Praktická část obsahuje zdůvodnění výběru výzkumného vzorku, představení zvolené metodiky výzkumu. Na základě provedených polostandardizovaných rozhovorů je potvrzena stanovená hypotéza diplomové práce, že vliv kulturního genderu, jako nositele odlišného pojetí role muž-žena v islámské a české kultuře, resp. česko-islámských manželstvích je významným faktorem způsobující manželský nesoulad. Vzájemná obousměrná kulturní znalost,stejně jako přítomnost tolerance, lásky a opravdovosti, je předpokladem záruky funkčního vztahu. Tato skutečnost je ověřena u česko-islámského manželského páru v závěrečné kasuistice.
Czech-Islamic marriages from the viewpoint of gender
Keywords: Altruismus; gender; genderový stereotyp; globální; islám; kasuistika; koherence; konverze; Korán; kultura; manželství; marginální; migrace; multikulturalismus; patriarchát; resilience; rodinná resilience; rodinný příslušník občana Evropské unie; rozhovor; rozhovor polostandardizovaný; státní příslušník třetí země; státní občanství; výzkum kvalitativní.; Altruismus; gender; gender stereotyp; global; Islam; case study; coherence; converzion; Koran; culture; marriage; marginal; migration; multikulturalismus; patriarchy; resilience; family resilience; family member of European Union; interview; semi-structured interview; third-country nationals; citizenship; qualitative research.