Obsah rtuti v jedlých hubách z lokality historické těžby stříbra - Bílá, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Metodou AAS (AMA-254) byla rtuť stanovena ve 109 vzorkách 14 druhů plodnic jedlých druhů hub. Houby byly shromážděny z lesů na lokalitě historické těžby stříbra. Nejvyšší obsahy byly zaznamenány ve vzorkách hřibu dubového (Boletus aestivalis), bedly vysoké (Maccrolepiota procera) a hřibu smrkového (Boletus edulis). Obsah rtuti se velmi dobře shodoval s koncentracemi, které jsou běžné na neznečištěných lokalitách.
Contents of mercury in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
Keywords: Jedlé houby; rtuť; AAS.; Edible mushrooms; mercury; AAS.