Hodnocení znečištění stojatých povrchových vod zelenými řasami a sinicemi pomocí jejich spektrálních vlastností - Laštovičková, Radka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením znečištění stojatých vod zelenými řasami a sinicemi za pomoci jejich spektrálních vlastností. Jako modelové území pro vyhodnocování byly zvoleny nádrže Hracholusky a Švihov. V těchto vodách bylo znečištění vyhodnocováno pomocí určení koncentrace chlorofylu-a a získáním hodnot odrazivosti jak ze spektroradiometru, tak ze satelitních snímků. Na základě výsledků jsme dokázali určit, že v obou vodních nádržích dochází k vysokému výskytu koncentrace chlorofylu-a, který slouží jako ukazatel míry znečištění povrchových vod. Obecně lze tvrdit, že koncentrace chlorofylu-a roste na místech, kde nedochází k cirkulaci vody. V těchto nádržích se jedná o začátek vzdutí a také o břehy. Výsledky dále ukázaly vhodnost použití dat dálkového průzkumu Země pro hodnocení znečištění velkých vodních ploch řasami a sinicemi.
Evaluation of still surface water pollution by green algae using it´s spectral properties.
Keywords: Řasy a sinice; znečištění povrchových vod; chlorofyl-a; monitoring; Algae and cyanobacteria; surface water pollution; chlorophyll-a; monitoring