Časopis Plamen - Šindelářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zaměřuje na časopis Plamen a jeho vývoj, který je předveden na prvním a posledním ročníku, které představují zásadní milníky tohoto časopisu. Články jednotlivých čísel těchto ročníků jsou deskribovány a dány v kontrast, aby poskytly náhled na nejzásadnější změny, jakými časopis během desetiletého vývoje prošel. Další část práce zobrazuje různorodé představy o budoucnosti z let 1967 a 1968. Předvádí tak svět předsrpnového uvolnění, charakteristický teoriemi tematizujícími moderní budoucnost, který přetrvává několik měsíců po srpnové invazi do počátku normalizace.
The Journal Plamen
Keywords: 60. léta; komunismus; doba uvolňování; periodika; vývoj periodického tisku; Plamen; 1960s; communism; period of liberalization; journals; development of journals; Plamen