Jazyk hip-hopových textů - Souček, Robin (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce zkoumá lingvistické zvláštnosti anglického jazyka hip-hopových textů. Cílem práce je podat popis lingvistických jevů odlišných od standardní angličtiny a jevů, které se v ní nevyskytují vůbec. Dalším cílem je dokázat, že hip-hopové texty jsou prostředkem a odrazem Black English, a zjistit, zda jsou tímto jazykem ve svých hip-hopových textech ovlivňováni i ''bílí interpreti''. Práce je rozdělena do pěti stěžejních částí. První část se věnuje teoretickému výkladu o hip-hopu, základním pojmům a základním strukturám Black English. Další části jsou již věnovány vlastnímu výzkumu, a to z hlediska fonologie, morfologie, syntaxe a užívaného lexika. Texty jsou zkoumány na základě jejich grafické podoby a poslechu těchto skladeb.
The Language of Hip-hop Lyrics