Výuka témat "Ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí" na základních a středních školách - Berkovec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce pojednává o tématech "ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí", které jsou součástí jednotlivých vyučovaných předmětů na základních a středních školách. Tato témata jsou v současné době důležitou složkou vzdělávání na obou stupních vzdělávání. Žáci nebo studenti potřebují zlepšit své znalosti o těchto tématech spojených s ochranou obyvatelstva. V případě vzniku těchto mimořádných událostí je potřeba, aby žáci nebo studenti projevili odpovědné chování, dokázali se v dané vzniklé situaci zorientovat, pomoci zasaženým lidem a přivolat záchranné složky na místo. Pedagogové na základních a středních školách, kteří mají vzdělání v oblasti ochrany obyvatelstva a předávají informace dále žákům nebo studentům pomocí výukových předmětů a pomůcek. Jednotlivých pedagogů jsem se dotazoval, v jakých předmětech výuku témat realizují. Témata jsou začleněna do mnoho vyučovaných předmětů, jakými jsou nejčastěji Výchova ke zdraví, Člověk a svět práce, Člověk a jeho svět, Občanská nauka, ale i Prvouka na prvním stupni ZŠ, Přírodopis (popřípadě biologie), Chemie nebo Fyzika. Rámcově vzdělávací programy pro základní a střední školy obsahují témata spojená s ochranou obyvatelstva. Na školní úrovni pak představují školní vzdělávací programy, které vydávají jednotlivý ředitelé školních zařízení a podle těchto programů je výuka uskutečňována na jednotlivých školách.
Teaching of topics "Protection of human beings for common risks and emergencies" at elementary and secondary schools
Keywords: výuka; témata; vyučování; ochrana; obyvatelstvo; člověk; mimořádná událost; základní škola; střední škola; integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor; Policie; Zdravotnická záchranná služba; výchova; chování; postupy; vzdělávání; teaching; topics; teaching; protection; population; human; extraordinary event; elementary School; High School; integrated rescue system; The fire brigade; Police; Ambulance; upbringing; behavior; progresses; education