Zadlužení územních samospráv a jeho regulace - Trnková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit stav a dynamiku zadlužení územních samosprávných celků v České republice. Práce je složena ze dvou částí - z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou uvedeny důležité informace ohledně dané problematiky. Zdrojem pro jejich čerpání se stala odborná literatura, stránky Ministerstva financí ČR a další prameny. Tato část obsahuje pojednání o návratných finančních zdrojích, o dluhu a jeho vykazování, o příčinách zadlužení územních samospráv - obecně i pro ČR. Praktická část je rozdělena do 5 částí - Analýza dluhu územních samosprávných celků ve vztahu k veřejnému dluhu ČR, Analýza zadluženosti obcí ČR, Analýza zadluženosti krajů ČR, Analýza obcí ČR s vyšší mírou rizikovosti hospodaření a Regulace dluhu územních samospráv v ČR. Bylo například zjištěno, že veřejný dluh ČR stále narůstá, ale podíl dluhu obcí a krajů je na veřejném dluhu minimální. Zadlužení obcí ČR má rostoucí trend. Obce nejvíce využívají úvěry, pak emise komunálních dluhopisů a přijaté návratné finanční výpomoci. V roce 2012 tvořil dluh obcí s 5 000 a více obyvateli 73 % celkového obecního dluhu. Kraje mají kromě roku 2010 rostoucí trend zadlužení. Nejvíce využívají úvěry a přijaté návratné finanční výpomoci. V roce 2011 a 2012 měl nejvyšší dluh na 1 obyvatele Olomoucký, Karlovarský a Pardubický kraj. Plzeňský kraj měl nulové zadlužení na 1 obyvatele. Do kategorie obcí s vyšší mírou rizika hospodaření se v roce 2012 zařadilo 47 obcí z 6 244 monitorovaných obcí. Nejhůře jsou na tom obce: Prameny, Turovice a Bublava.
The indebtedness of local governments and its regulation
Keywords: Veřejný dluh; krajský dluh; obecní dluh; obce s vyšší mírou rizika hospodaření; Public debt; regional debt; municipal debt; municipalities with higher measure of risk of municipal finances