FROM TEXT ANALYSIS TO DISCOURSE INTERPRETATION OF DONALD J. TRUMP'S TWEETS - Kratochvílová, Nela (Jihočeská univerzita, 2021)
Od svého vzniku v roce 2006 Twitter již několikrát překročil hranice své původní role média pro sdílení zážitků, postřehů a dojmů. Přístup ke Twitteru je zabudovaný do většiny operačních systémů a jako komunikační platforma je Twitter využíván v médiích, marketingu, vzdělávání i politice ke zprostředkování vzkazů a sdělení, na nichž má tweetující strana zájem či je považuje za důležité. Tweetování politiků je dosud poměrně novodobým žánrem a jeho zmapování je proto z lingvistického hlediska zajímavé. Tato diplomová práce využívá textovou analýzu a analýzu diskurzu k popisu a interpretaci jazykových strategií, které ve svých tweetech využívá bývalý americký prezident Donald J. Trump. Analýza je provedena na souborech tweetů zveřejněných v průběhu prezidentské kampaně 2020; první obsahuje tweety shromážděné během jednoho z počátečních týdnů kampaně a druhý tweety zveřejněné v jednom z týdnů před jejím vyvrcholením. Metodologicky práce kombinuje nástroje Českého národního korpusu (konkrétně aplikaci KWords) a mikroanalýzu vybraného souboru dat s cílem identifikovat dominantní jazykové strategie a následně interpretovat, jakým způsobem se podílejí na utváření tweetové komunikace amerického prezidenta. V rámci oborové specializace překladatelství práce ilustruje důležitost textové analýzy a interpretace jako nedílné součásti pochopení komunikační funkce textu, bez které by kvalitní překlad do cílového jazyka nebyl možný. Práce je napsána v anglickém jazyce.
FROM TEXT ANALYSIS TO DISCOURSE INTERPRETATION OF DONALD J. TRUMP'S TWEETS
Keywords: textová analýza; tweet; koheze; kolokace; reiterace; Trump; textual analysis; Tweet; cohesion; collocation; reiteration; Trump