ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA ŽEN S MOČOVOU INKONTINENCÍ - Kazdová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Močová inkontinence je definována jako stav, při kterém se mimovolní úniky moči stávají hygienickým a sociálním problémem a jsou objektivně prokazatelné. V současné době existuje velká řada diagnostických metod, kterými je možné rozlišit jednotlivé typy močové inkontinence, a podle typu je pak možné zvolit z některých možností léčby. Podle příčiny močové inkontinence a podle toho, do jaké míry ženu obtěžuje, se volí i druh léčebné metody. Současná medicína nabízí velké možnosti řešení úniku moči. Metody mohou být konzervativní a chirurgické a podle toho, která léčba je pro ženu v dané chvíli optimální, se volí i její druh. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, do jaké míry jsou ženy v plzeňském kraji močovou inkontinencí omezovány a jestli vyhledávají pomoc při počátečních potížích. Sledovaný soubor tvořilo 82 žen z plzeňského kraje, mající problém s únikem moči, které navštívily odbornou ambulanci Gynekologicko porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni. K sběru dat byla použita metoda dotazníků. Hypotéza, že ženy s únikem moči nevyhledávají pomoc při počátečních potížích, se nepotvrdila. Vzhledem k tomu, že 59% žen v dotazníkovém šetření uvedlo, že vyhledalo pomoc včas, hypotéza se nepotvrdila. Prokázat se povedlo druhou hypotézu, kde jsem se domnívala, že ženy jsou bez rozdílu věku močovou inkontinencí omezovány v osobním životě. Ze získaných dat je zřejmé, že ženy jsou bez rozdílu věku únikem moči omezovány v osobním životě, a i přesto že jich větší množství vyhledává pomoc při počátečních potížích, je zde i vysoké procento těch, pro které je problém příliš choulostivý na to, aby vyhledaly pomoc včas. Práce by měla díky svým základním údajům napomoci studentům zdravotních a sociálních oborů pochopit danou problematiku. Dále by také mohla být využita, sloužit a napomoci správnému přístupu k ženám s močovou inkontinencí a k pochopení jejich situace. Rovněž by mohla být přínosná pro veřejnost a vést tak k odtabuizování daného problému.
HEALTH AND SOCIAL PROBLEMS OF WOMEN WITH URINARY INCONTINENCE
Keywords: močová inkontinence; žena; mikce; léčba; informovanost; urinary incontinence; woman; emiction; treatment; foreknowledge